Quickscan flora en fauna (Ow)

U wilt bouwen, slopen, dempen of kappen? Dan heeft u in de meeste gevallen een Omgevingsvergunning nodig. Om deze aan te kunnen vragen moet er vooraf onderzocht worden of er beschermde dier- of plantensoorten in het plangebied kunnen voorkomen en of er beschermde natuurgebieden in de directe omgeving worden beïnvloed. Hiervoor is een zogenaamde Quickscan flora en fauna nodig, die Fauna Service voor u kan verzorgen.

De Quickscan bestaat uit een vooronderzoek en een veldonderzoek. Bij het vooronderzoek wordt op basis van gevalideerde data onderzocht welke beschermde soorten in en rond het plangebied (kunnen) voorkomen. Tijdens het veldbezoek wordt de geschiktheid van de planlocatie en het effect van de voorgenomen ingreep op beschermde soorten beoordeeld. Alle conclusies worden getoetst aan de wet en in een overzichtelijk rapport vastgelegd. Als uit deze rapportage blijkt dat er geen negatieve effecten op deze soorten of beschermde natuurgebieden verwacht worden, heeft u hiermee aan de wettelijke eisen voldaan en kunt u verder met uw vergunningsaanvraag. Als dit niet is uit te sluiten, is een vervolgonderzoek nodig.

VERVOLGONDERZOEK SPECIFIEKE SOORTEN

Als bij de Quickscan niet is uit te sluiten dat beschermde soorten negatieve effecten van uw project ondervinden, is vervolgonderzoek nodig. Hierbij wordt inzichtelijk gemaakt in welke mate het project beschermde soorten beïnvloedt en welke compenserende of mitigerende maatregelen eventueel nodig zijn. Dit vervolgonderzoek resulteert in een uitgebreid rapport dat u bij uw vergunningsaanvraag kunt voegen.

OMGEVINGSVERGUNNING FLORA EN FAUNA ACTIVITEIT

Als een omgevingsvergunning voor een flora en fauna activiteit noodzakelijk is, kan Fauna Service de aanvraag daarvoor verzorgen. Vooraf wordt een inschatting gemaakt van de haalbaarheid van de aanvraag en de eventueel te nemen maatregelen om de vergunning te verkrijgen. Fauna Service stelt een uitgebreid activiteitenplan op, waarin wordt uiteengezet welke maatregelen getroffen worden om negatieve effecten op beschermde soorten te voorkomen of te compenseren. 

ADVISERING FAUNABEHEEREENHEDEN

Als FBE heeft u iedere vijf jaar de plicht een faunabeheerplan op te stellen. Dit is een pittige opgave, want het faunabeheerplan moet wettelijk waterdicht zijn en toch mogelijk maken dat het faunabeheer efficiënt wordt uitgevoerd. Het is immers de onderbouwing van alle door de provincie te verlenen omgevingsvergunningen voor flora- en fauna activiteiten ten aanzien van faunabeheer. Vooral als het gaat om het doden van dieren, worden veel van deze besluiten bij de rechtbank aangevochten. Dit heeft vaak tot gevolg dat de verleende ontheffingen in de praktijk afgezwakt worden of onwerkbaar zijn en daardoor het beoogde doel niet gerealiseerd wordt.  

Fauna Service weet door ervaring de wettelijke en praktische componenten goed bij elkaar te brengen. We kennen niet alleen de wettelijke kaders, maar staan regelmatig zelf met de laarzen in de klei. Hierdoor kunnen we u helpen bij het opstellen of redigeren van een sluitend faunabeheerplan (of delen daarvan) die de basis vormt voor goed uitvoerbare ontheffingen.

Advisering provincies en gemeenten

Wilt u op basis van het Faunabeheerplan een omgevingsvergunning voor een flora- en fauna activiteit verlenen? Dan spelen er veel (vaak tegenstrijdige) belangen die zorgvuldig moeten worden meegewogen. Fauna Service is goed bekend met dit speelveld en begrijpt de motivaties van de betrokken partijen. Daardoor kan Fauna Service u hierin adviseren en ondersteunen. Als vraagbaak, bij het opstellen van documenten of het redigeren daarvan. Uiteraard alles in nauwe samenspraak met de opdrachtgever. De meerwaarde van Fauna Service is dat we door onze praktische kennis documenten opleveren die ook voor de uitvoerders goed werkbaar zijn, zodat het doel ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. 

Schadepreventie landbouw

Heeft u landbouwschade door in het wild levende dieren? Vaak is die schade te voorkomen door het toepassen van preventieve middelen en adequaat gebruik te maken van ontheffingen. Bij correct gebruik daarvan kan een tegemoetkoming in de schade worden aangevraagd bij BIJ12. Fauna Service adviseert niet alleen in het gebruik van preventieve middelen, maar ondersteunt agrariërs ook bij het aanvragen van een tegemoetkoming van de schade.

Fauna Service

Fauna Service is opgericht door John Houtveen.

Zijn visie is simpel: Natuur hoort bewonderd, beheerd en beschermd te worden.

Fauna Service kenmerkt zich door een no-nonsense aanpak. Hou het simpel waar dat kan, maar zorg voor verdieping waar dat nodig is.

OVER JOHN
CONTACT